Ugrás a tartalomra

Webáruház vásárlói szemmel: a digitális identitás megvédése

webáruház digitális identitás

Riasztó és nyomkövető van az autójában? Megerősített ajtó és rejtett kamera védi az otthonát? Webáruházban vásárolt, és hasonló témájú leveleket kap? Úgy tűnik, hogy minden vagyona biztonságban tudható! De mi a helyzet a digitális értékekkel, azokat hogyan védi meg?
Az ember nem is gondolná, hogy manapság a személyes adatai a feketepiacon jóval többet érnek, mint a mobiltelefon vagy a féltve őrzött számítógépen tárolt adatai. Millió, sőt inkább milliárd dolláros üzletről van szó, a legális adatkereskedelem a feketepiacon, pedig még ennél is többet ér.


Ingyenes? Soha!
Bevett szokás, hogy bármilyen webáruházba való regisztrációs során minden alkalommal el kell fogadni a felhasználási feltételeket. Többnyire nagyon hosszú, sokszor idegen nyelvű anyagok ezek, amelyeket az emberek nem olvasnak el. És itt jön a lényeg: a szolgáltatás használatáért személyes adatokkal fizet meg! Nincs tehát mit csodálkozni, ha munka közben a kollégájával egy bizonyos receptről beszél, majd kis idő elteltével kedvenc applikációján keresztül elárasztják az ezzel kapcsolatos hirdetések. Nincs ebben semmi rejtély, mivel egyes alkalmazások lehallgatnak, amibe korábban Ön is beleegyezett.


Az adatkapu biztonsága
Alapvető biztonsági szabály, hogy nyílt helyen használt hálózaton keresztül nem szabad(na) a közösségi hálón lógni. Az ilyen helyeken, ezek a csatornák az „adatrablók” aranybányái, amelyeket meglehetősen egyszerű meghekkelni, ezért arra kell az ingyen wifiket használni, amire kitalálták őket, nem pedig banki ügyek intézésére.


Közösségi média – Az internet nem felejt!
Az ember szeret a közösségi csatornájára feltölteni mindenféle tartalmakat saját magáról, családjáról, vagy arról, hogy éppen hol tartózkodik, ami nagyon nem biztonságos. Szakértők szerint fontos, hogy csak olyanok és akkor lássák a megosztott információkat, akiket ismer. Érdemes odafigyelni a láthatóság korlátozására, a személyes jellegű információkat, az aktuális tartózkodási helyet sokkal jobb, ha csak az ismerősök látják. Ami felkerül a netre, az ott is marad!