Ugrás a tartalomra

Mit takar a keresőmarketing fogalma és milyen eszközeit ismerjük

Mit takar a keresőmarketing fogalma és milyen eszközeit ismerjük

A "keresőmarketing" olyan digitális marketingstratégia, amely a keresőmotorok használatára épül a vállalkozások online jelenlétének növelése és a potenciális ügyfelek elérése érdekében. A keresőmarketing két fő összetevőből áll:

  1. Keresőoptimalizálás (Search Engine Optimization, SEO): Az SEO célja, hogy a weboldalak minél magasabb helyezést érjenek el a keresőmotorok organikus, vagyis nem fizetett eredményeinek találati listáin. Ennek érdekében az SEO magában foglalja a weboldal tartalmának és struktúrájának optimalizálását, kulcsszavak kutatását és használatát, valamint a visszahivatkozások (backlink) építését a weboldalhoz. Az SEO a hosszú távú eredményekre fókuszál, hiszen az organikus találatokhoz vezet.
  2. Keresőhirdetés (Search Engine Advertising, SEA): A keresőhirdetés a fizetett hirdetésekre fókuszál a keresőmotorok találati listáin. Az SEA során a vállalkozások hirdetési helyeket vásárolnak a keresőmotorokon belül, és amikor a felhasználók olyan kulcsszavakat vagy kifejezéseket keresnek, amelyek relevánsak a vállalkozás számára, a hirdetés megjelenik. A Google Ads egy példa ilyen keresőhirdetési platformra.

A keresőmarketing eszközei közé tartoznak:

  1. Kulcsszókutatás eszközök: olyan eszközök, amelyek segítenek megtalálni a releváns kulcsszavakat, amelyekre a potenciális ügyfelek keresnek. Ilyen eszközök a Google Kulcsszótervező, SEMrush, Ahrefs, Ubersuggest.
  2. Keresőoptimalizálás (SEO) eszközök: olyan eszközök, amelyek segítenek a weboldal tartalmának és struktúrájának optimalizálásában, kulcsszavak elemzésében, hibakeresésben stb. Ilyenek például a Moz, Ahrefs, Screaming Frog.
  3. Keresőhirdetési platformok: azok a felületek, ahol a vállalkozások létrehozhatják és kezelhetik a keresőhirdetéseiket. Például a Google Ads és a Bing Ads.
  4. Webanalitikai eszközök: segítenek nyomon követni a weboldal teljesítményét, mérni a forgalmat, konverziókat és más fontos mutatókat. Például a Google Analytics.
  5. Landing oldalak: Speciális célzott oldalak, amelyekre a keresőhirdetésekről érkező látogatókat irányítjuk, hogy bizonyos cselekvést hajtsanak végre.
  6. Konverziókövetési eszközök: például a Google Analytics és a Facebook Pixel segít nyomon követni a felhasználói konverziókat és viselkedést.
  7. Versenytárs elemzés eszközök: olyan eszközök, amelyek segítenek megtudni, hogy a versenytársak milyen kulcsszavakra optimalizálnak, milyen hirdetéseket futtatnak stb.
  8. Árajánlatkezelő eszközök: a keresőhirdetéseknél beállított költségkeretek és licitstratégiák kezelésére szolgálnak.

Ezek csak néhány példa a keresőmarketing eszközeire. A választott eszközök attól függenek, hogy melyik elemét szeretnénk hangsúlyozni a keresőmarketingnek, és milyen erőforrások állnak rendelkezésre.