Ugrás a tartalomra

A Google Pingvin update-ről

Google Pingvin

A Google Pingvin update-t hívhatjuk akár túloptimalizálás elleni update-nek is. A Google-nél ráhajtottak a kulcsszófetisiszta weboldalakra, igyekeznek kiszűrni azokat a site-okat, ahol természetellenes linkprofil, linkhálózat fedezhető fel (link spam).
Feltétezhető, hogy az alábbiak jegyek és tevékenységek negatívan befolyásolják egy oldal helyezését. Főleg abban az esetben, ha ezekből több is igaz 1-1 oldal esetében…
- hirtelen kapott nagy mennyiségű linket az oldal
- a linkgyarapodás hirtelen szűnik meg
- sok a más oldalról kapott sitewide link
- sok link jön irreleváns környezetből
- sok link jön újonnan létrejött, gyenge/értéktelen oldalakról
- linkfarmokról származó linkek
- anchor szövegek természetellenes használata (fő kulcsszó túlzott ismétlése)
- a linkek főleg blog kommentekből, fórumbejegyzésekből, site-wide hivatkozásokból származnak
- nincsenek deeplinkek, minden hivatkozás a főoldal érinti (egyoldalúság)
Amitől óvva intenék most minden érintettet: kapkodás, gondolkodás nélküli kísérletezés, hogy a lapok helyezése visszaálljon. A magyar neten pl. nagyon kevés igazán hasznos leírást találni e témában, nagyon sokan külföldi (angol) nyelvű cikkeket/híreket fordítanak le. Ami nem baj, csak nem szabad szentírásnak venni őket.
Ami szerintem butaság: a régi (eredeti) linkprofil befolyásolása oly módon, hogy a meglévő anchor szövegek átírásra kerülnek. Butaság ezen kívül temetni az oldalt, hacsak nem a tulajdonosa szerint is webszemét.
Ami jó lehet: (és ezt a módszert már mások is megerősítették), hogy a linkprofilt kell “hígítani” oly módon, hogy pl. erősebb, releváns oldalakról új anchor szövegekkel kell meghivatkozni az oldalt. Hasznos lehet, ha különbözöző közösségi oldalakról is kap linket a honlap (Facebook, Twitter, Google Plus stb..)
Szintén jó: a régi 301-es módszer most is működik. Regisztrálni kell egy új domain nevet, a tartalmat átpakolni és mindent átirányítani 301-vel az új oldalra. Így a régi oldal erejét kapja az új is, de a büntetéstől megmenekül. Persze ennek csak úgy van értelme, hogy maga a lap teljesen Google barát és nem lehet benne hibát találni.
Úgy vélem, hogy kevés kivételtől eltekintve aki eddig is jól végezte a dolgát, annak nincs oka félelemre. A linképítés pl. eddig sem abból állt, hogy 1 fő kulcsszót beküldtek több százszor mindenféle helyre. A változatos anchor szövegek, az erős forrásoldalak, a jó szövegkörnyezet, megfelelő ritmus, tempó stb… ezek eddig is, ez után is meg fogják hozni a várt sikert egy megfelően optimalizált, jó tartalommal rendelkező oldal esetében. A linképítést egy ilyen update nem fogja visszaszorítani, max kicsit bonyolítani ami viszont jót tesz a piacnak, kihullanak a kontárok és a fillérekért dolgozó spammerek. Értük meg nem is kár.