Ugrás a tartalomra

Alapvető tudnivalók az elállás jogáról webáruházak és aukciós portálok esetében

elállási jog

A fogyasztó 8 munkanapon belül indoklás nélkül elállhat a megrendeléstől és szerződéstől. Teljesen mindegy, hogy interneten vagy telefonon rendelte-e meg, és a boltban vette-e át vagy futár/posta szállította ki, minden esetben élhet a 8 napos elállás jogával. Ha a vevő a webáruházban rendelte meg és a szerződött velük, akkor megilleti ez a jog.
A 8 nap a termék átvételének napjától számítva indul. Ma már kötelező az ellállás jogáról szóló dokumentumot a csomagban elhelyezni! Amennyiben ez mégis csak később történik meg, akkor az írásos tájékoztató megérkezésének dátumától indul a 8 nap.
A vevő az áru átvételétől számítva 3 hónapig élhet ezzel a jogával, ha az eőírás ellenére nem tettük az áru mellé ezt a dokumentumot

Ha a csomag később érkezik vissza hozzánk a vevő akkor is élhet elállási jogával, amennyiben az elállásról szóló nyilatkozatát a határidőn belül visszaküldi.

A leggyakoribb esetek, amikor a megrendelők élnek az  elállási jogukkal:

  • Más összeg szerpel a számlán átvételkor, mint a megrendelés összege
  • Nem kapott megfelelő tájékoztatást a szállítás költségéről
  • Sérült a termék csomagolása
  • Sérült a termék
  • Nem azt a terméket kapta amit megrendelt - szín, méret stb.
  • Nem tudja kifizetni a terméket

Vannak termékek, amikor nem érvényesíthető az elállási jog:

ilyenek pl.:

  • gyorsan romlandó élelmiszerek
  • higiéniai cikkek
  • ha a megrendelt CD, DVD, szovtver csomagolását kibontottuk

Részletesen ld. a NFH honlapján

Manapság egyre szaporodnak az aukciós oldalak, így jogosan felmerülő kérdés: élhet-e a fogyasztó az elállás jogával, ha ilyen oldalon vásárol?

Igen is, meg nem is.

Ha magán személy indította az aukciót, akkor nem, mert a törvény erről csak a kereskedő-fogyasztó viszonylatában rendelkezik. (17/1999. (II. 5.) Korm. rendelet 1. § (1) ) Tehát érdemes utánanézni vásárláskor, hogy hivatalos kereskedő-e az eladó.

Ha az aukcióknál vételi árat licit határozza meg, függetlenül az eladótól szintén nem lehet élni az elállási joggal.  Ilyenkor az eladó az aukció megindításával eladási, a vevő a licittel vételi ajánlatot tesz, ha ebből valamelyik visszavonható lenne nem lehetne lebonyolítani az aukciót. A 17/1999 -es kormányrendelet, az árverésekre nem is terjed ki.

A fix áras aukciók esetében, - ahol a licitálás nem árképző tényező, tehát nem beszélhetünk valódi árverésről - érvényesíthető az elállás joga, mivel az aukciós portál csupán értékesítési felületnek tekiinthető, ahol az online kereskedés zajlik.