Ugrás a tartalomra

Honlap készítés

Ha honlapkészítésről gondolkodunk cégünk számára, először el kell döntenünk mi a célunk vele.
A teljesség igénye nélkül az alábbi lehetőségeink lehetnek.

- egy a cégünket és tevékenységét bemutató oldal
- a cégünk bemutatásán kívül , amennyiben szolgáltatással  is foglalkozunk, ezt milyen formában szeretnénk közzétenni
- ha hagyományos üzletünk van, érdemes lenne esetleg a forgalom növelése érdekében egy webáruházat is nyitni
- az is lehet, hogy nem érdemes, a magas költségek miatt hagyományos üzletben forgalmazni áruinkat, de webáruházon keresztül megérné
- de a honlap készítés célja lehet egy aukciós, kuponos vagy egy ingatlanokat forgalmazó oldal,  illetve lehet hirdetések gyűjtő oldala  is akár stb.

Nem árt mindjárt az elején tisztázni honlapunk domain nevét.  A jó domain név valamilyen formában utal a cég nevére, tevékenységére, szolgáltatására. Nem szerencsés, ha túl hosszú és ne legyen benne ékezetes betű, mert azt csak a magyar billentyűzettel rendelkezők tudják beírni a böngészőkbe.
A honlapkészítés következő lépése az arculat megtervezése.
Először  adjunk címet – nevet  a honlapunknak, ami könnyen megjegyezhető, amit az emberek könnyen hozzákapcsolhatnak a domain névhez.  Nem szerencsés, ha később megváltoztatjuk, mert a látogatóink már a régivel azonosítják az oldalunkat.
Érdemes egy jól hangzó, frappáns mottón, szlogenen is törni a fejünket, amivel szintén felkelthetjük látogatóink figyelmét.
A jó arculathoz hozzátartozik a logó is, aminek akkora jelentősége van, mint a névnek, sőt. Egy ötletes jól megtervezett logó, amivel azonosítani tudják cégünket, nagyon sokat számít.
Ezután tervezzük meg oldalunk színvilágát.  Ismerve megcélzott látogatóink, ügyfeleink körét lehetőleg alkalmazkodjunk ízlésvilágukhoz, de azért tükrözze cégünk mondanivalóját, szellemiségét, célját is. Az oldal legyen jól átlátható, strukturált.  Látogatóink egyszerűen rátaláljanak a keresett információkra. Ne kelljen sokat kattintgatniuk.  Ne akarjunk minden információt egy oldalba sűríteni. Emeljük ki a címeket és legyenek felhívó jellegűek. Az oldalra feltöltött képek legyenek jó minőségűek.
Holnap készítés-re olyan céget kérjünk fel, amelyik szem előtt tarja elképzeléseinket, cégünk számára a legcélszerűbb oldalt készíti el és a később felmerülő a fejlesztési igényeinknek is eleget tud tenni.
Egy komolyabb weboldal esetében már mindenképpen valamelyik tartalomkezelő rendszerrel (CMS) készített honlapot kell választanunk. Használatuk egyszerű, kezelésükhöz nem szükséges különösebb szaktudás. Később fejleszthető.  Alkalmasak a keresőoptimalizálásra.
Nem mindegy az sem, hol üzemeltetjük a honlapunkat, mekkora a tárhely és az engedélyezett adatforgalom, hány email címünk lehet, van-e spamszűrés, hogy érhetők el leveleink (pl.: POP3, IMAP vagy webes úton).  Van-e működő ügyfélszolgálata, ahol a felmerülő technikai és szerkesztési problémáinkhoz segítséget kaphatunk.